MOTForestillinger: International Master Class (Pal/Isr)

Søknadsfrist 2. okt
Dato 9. nov
Pris 500/400 kr
Tid 10:00 - 15:00

Om Master Class

I samarbeid med festivalen MOTForestillinger tilbyr vi den internasjonale mesterclassen

«The power of culture over the culture of power»

(Sitat fra Edward Said)

Ytringsfriheten er under økende trykk internasjonalt, og heller ikke i Norge kan vi ta den for gitt. Hvordan kan kunstneren få makten i tale? Hvordan takle maktens mekanismer for å true, kneble og bringe til taushet?

I en felles masterclass presenterer Pia Maria Roll, Einat Weizman og Morad Hassan sitt arbeid. De har alle erfaringer av at egne kunstneriske verk forsøkes stoppes, enten gjennom trusler om vold eller sensur.

Weisman og Hassan ble født på samme sted, men tilhører hver sin politisk adskilte gruppering. Einat er jødisk israeler og Morad er palestinsk innbygger av israel, samt muslim. Sammen har de utviklet forestillingen SHAME som utfordrer og undersøker både strukturelle, ideologiske og kunstneriske rammer for (scene)kunsten.

Roll har gjennom responsen på verket National Apology (laget i samarbeid med Marius von der Fehr) erfart mange av de samme maktmidlene som Einat og Morad; voldstrussler, nazisammenligninger, krav om kunstnerisk sensur.

Innhold:

De vil i mesterklassen dele sine erfaringer og gå i dialog med hverandre og deltakerne for å forsøke å finne hvilke ideologiske rammer norske scenekunstnere preges og begrenses av, og hvilke kunstneriske strategier som kan utfordre disse rammene. Sammen vil de presentere og diskutere ulike eksempler på hvordan man kan skape en teatral form med kombinasjoner av personlig biografisk materiale, journalistisk materiale, offisielle dokumenter, meldinger og kommentarer fra facebook.

De vil få deltakerne i tale og gjennom samtaleformen forsøke å skape økt bevissthet om samspillet mellom personlig biografi og de historiske, politiske og ideologiske kontekstene hver enkelt har vokst oppi i og lever under. Hvordan kan dette bearbeides til et scenisk uttrykk, og hvordan kan dette uttrykket virke inn på krefter utenfor teaterets lukkede rom?

Om MOTForestillinger

Hovedmålet vårt er å tilby god og interessant kunst, men festivalen har også en tydelig politisk profil og agenda: ønsker å bidra til økt forståelse for, og en kollektiv samtale om, situasjonen i Palestina/Israel, og Norges rolle i forhold til denne. I tillegg til å programmere gode kunstnere, handler festivalen for oss om solidaritet med våre kollegaer som befinner seg i en svært krevende situasjon i Palestina/Israel, på begge sider av okkupasjonen. Vi tror på kunsten. Og på den åpne samtalen.

Inkludert i prisen:

Et utdrag av programmet

Festivalprogrammet byr på blant annet to forestillinger; Shame, av Einat Weizman (Tel Aviv) og Morad Hassan (Haifa), og Tawasol av Petra Barghouti og Eid Aziz (begge Ramallah).    Shame Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=6_Jbi2TL-OI

 

Medlemmer av Norsk Skuespillerforbund får rabattert pris.

Instruktør

Pia Maria Roll er både skuespiller, regissør, dramatiker og samfunnsdebattant. Hun har vunnet flere priser for dokumentariske teaterproduksjoner. Av hennes viktigste forestillinger kan nevnes Over evne III (2010), Ship O’hoi! (2012), Ses i min nästa pjäs (2015) og Nå løper vi (2016). Rolls siste arbeid er National Apology (2016), et videoarbeid som skapte voldsom oppmerksomhet og debatt, blant annet et krav om sensur fra det Israelske UD. Roll har vært aktiv i tankesmia TeaterTanken siden 2011.

Einat Weizman er skuespiller, regissør og skribent, bosatt i Tel Aviv. Hun var en mye brukt TV- og film- skuespiller i Israel, og en del av kjendis-miljøet i Tel Aviv, inntil hun tok åpent avstand fra okkupasjonen av Palestina. Einat er invitert til festivalen med sin selvbiografiske forestilling Shame, samt for å holde Masterclass sammen med Morad Hassan, og delta i samtaler om kunstens rolle i samfunnet.

Morad Hassan er skuespiller, bosatt i Haifa. Han jobbet på det palestinske teateret Al Midan i Haifa, inntil det ble nedlagt, med bakgrunn i beskyldninger om å spre terrorist-propaganda. Som palestinsk israeler har Morad har sterke erfaringer knyttet til å være marginalisert og diskriminert, både som kunstner og menneske, i sitt eget samfunn, og er invitert til festivalen med den selvbiografiske forestillingen Shame, samt å holde masterclass sammen med Einat Weizman, og å delta i samtalene om kunstnerens rolle i samfunnet.

Deltakerkriterier

Åpent for profesjonelle deltakere, dvs. med godkjent treårig utdanning på høyskolenivå, eller tilsvarende profesjonell erfaring, med følgende bakgrunn:

Skuespillere, dramatikere, regissører og andre profesjonelle film- og scenekunstnere.

Sted

Norsk Skuespillersenter, Welhavens gate 1, 0166

Reisestøtte

Vi har som mål å være et kompetansesenter for skuespillere over hele landet, og Norge er et langstrakt land. Derfor kan du søke oss om reisestøtte dersom du har fått plass på dette kurset/arrangementet og du bor langt unna stedet der det gjennomføres.

Les mer om hvem som kan få reisestøtte

I samarbeid med

Søk plass

Søknadsfrist 2. okt
Dato 9. nov
Pris 500/400 kr
Tid 10:00 - 15:00

Innsendt søknad er bindende, og du må oppfylle for å kunne få plass. Du vil få svar på søknaden innen to uker etter fristen.

Les mer om hvordan du søker plass

  • Maks størrelse 2 MB
    Dra og slipp filer her, eller
    Godkjente filtyper: pdf, doc, docx.