Komplett sangteknikk (CVT)
med Guro Høimyr

Søknadsfrist 4. feb
Dato 8. mar – 9. mar
Pris 800/750 kr
Tid 10:00 - 16:00

Om Kurs

Ønsker du å oppdage nye måter å bruke stemmen på? Trenger du hjelp til å løse et sangteknisk problem?

Komplett sangteknikk (CVT) er en innovativ metode som er utviklet gjennom drøyt 30 års forskning av den danske sangeren og stemmeforskeren Cathrine Sadolin. Dette er en logisk og sunn teknikk som setter stemmen i system. Målet er å kunne bruke stemmen helt fritt uten heshet og slitasje. Verktøyene er konkrete og effektive, noe som har gjort metoden svært etterspurt og populær.

Sceneyrket krever at stemmen fungerer som den skal. Det kan derfor være frustrerende at stemmen plutselig ikke samarbeider, eller at du mister den samme dag som du skal på scenen.  CVT dekker alle lyder stemmen kan produsere, alt fra growl til opera. Dette er derfor særlig aktuelt for profesjonelle utøvere (skuespillere, dansere og andre) som ofte må bruke stemmen på varierte måter.

Kurset retter seg mot utøvere som ønsker å bli stødigere sangere. Eksempelvis for deg som vil bli tryggere i sangroller, lære å bruke sangstemmen mer variert og for deg som ønsker å forebygge heshet. Generell sunn stemmebruk vil også  være et tema i løpet av kursdagene. Kurset egner seg både for deg som har solid sangerfaring og for deg som er mer uerfaren.

I løpet av kursdagene får du en grunnleggende innføring i komplett sangteknikk, både teoretisk og gjennom praktiske øvelser.  I tillegg får du individuell undervisning i masterclass, der du får hjelp til å nå dine sanglige mål. Ønsker du å nå de høye tonene? Holde lange fraser? Synge med mer eller mindre kraft? CVT dekker alle musikalske sjangre, og det er sangerens egne preferanser og ønsker som står i sentrum – ikke lærerens.

VEILEDENDE KURSPLAN

Kursdag 1                                                                                                                            Før lunsj:

 • Innføring i komplettsangteknikk del 1.
  De tre grunnprinsippene (støtte, nødvendig twang og hvordan unngå kjeve/leppespenninger).

Etter lunsj:

 • Masterclass (halv gruppe)

Kursdag 2
Før lunsj:

 • Innføring i komplett sangteknikk del 2.
  Rask repetisjon av gårsdagens temaer.
  Klangfarge, vokaleffekter og stemmehelse/forebygging av heshet.

Etter lunsj:

 • Masterclass (halv gruppe)
 • Oppsummering og avslutning

OM MASTERCLASS
Hver deltaker får ca. 20 minutter individuell coaching foran gruppa. I tillegg til din egen sesjon, kan du også lære av å se andre få undervisning. Du forbereder en sang eller noen fraser du ønsker å jobbe med. Alle vokale utfordringer er relevante og alle stilarter er like velkomne! Instrumental/karaoketracks i riktig toneart er anbefalt å ha med. Eksempler på hva du kan velge å fokusere på i din sesjon:

 • Mer eller mindre volum / kraft
 • Holde lange fraser
 • Høye / dype toner
 • Heshet / stemmehelse
 • Improvisasjon og rytme

Medlemmer av Norsk Skuespillerforbund får rabattert pris.

Instruktør

Guro Høimyr er autorisert lærer i komplett sangteknikk og utdannet musikkterapeut fra Norges musikkhøgskole. Hun driver UNIK vokalakademi, der hun primært underviser voksne elever på alle nivåer og holder kurs. I tillegg dirigerer hun kor, instruerer skolerevy og jobber som utøvende sanger innen rytmiske sjangre.

Referanser 

 • Jeg hadde følt meg litt låst i stemmen min da jeg kom til Guro, og fikk egentlig bare bekreftet og frisket opp i mange ting som jeg egentlig hadde erfart tidligere, slik at usikkerheten forsvant. Jeg tror alle kan ha nytte av komplett sangteknikk, om du er profesjonell utøver eller hobbysanger.
 • Jeg trodde at jeg hadde begrensninger på hva jeg kunne synge av høye og lave toner. Etter sangtimer hos Guro lærte jeg teknikker for dette, og kan nå synge sanger som jeg ikke fikk til tidligere. Det åpnet virkelig for flere muligheter jeg kan bruke stemmen min på!
 • Veldig bra kurs! Fikk faktisk tro på at jeg kan lære meg å bli en god sanger hvis jeg går ordentlig inn for det! Det hadde jeg ikke trodd.

Deltakerkriterier

Åpent for profesjonelle deltakere, dvs. med godkjent treårig utdanning på høyskolenivå, eller tilsvarende profesjonell erfaring, med følgende bakgrunn:

Kurset er åpent for alle scenekunstnere som ønsker å jobbe med sangstemmen. Det er ingen krav til kjennskap til tidligere komplett sangteknikk eller f.eks notelesingskunnskaper. Det passer for alle nivåer.

Det vil bli noe forberedende arbeid, som sendes ut ved beskjed om tildelt plass.

Sted

Rådstua Teaterhus, Vestregata 48, Tromsø

Reisestøtte

Vi har som mål å være et kompetansesenter for skuespillere over hele landet, og Norge er et langstrakt land. Derfor kan du søke oss om reisestøtte dersom du har fått plass på et av våre kurs/arrangement og du bor langt unna stedet der det gjennomføres.

Les mer om hvem som kan få reisestøtte

I samarbeid med

Søk plass

Søknadsfrist 4. feb
Dato 8. mar – 9. mar
Pris 800/750 kr
Tid 10:00 - 16:00

Innsendt søknad er bindende, og du må oppfylle for å kunne få plass. Du vil få svar på søknaden innen to uker etter fristen.

 • Maks størrelse 2 MB
  Dra og slipp filer her, eller
  Godkjente filtyper: pdf, doc, docx.